
COVID İzni Düzenlemesi
Bakan Tunç, COVID izniyle ilgili bir düzenlemenin değerlendirilebileceğini belirtti. 2020’de başlayan ve 31 Temmuz 2023’e kadar uzatılan COVID izni, açık cezaevindeki hükümlülerin denetimli serbestlikle tahliyesine olanak tanımıştı. Ancak, bu düzenlemeden yalnızca cezası kesinleşenler faydalanabildi. 31 Temmuz 2023 öncesi suç işleyip cezası henüz kesinleşmeyenler, yargılamadaki gecikmeler nedeniyle kapsam dışında kaldı. Bakan Tunç, bu eşitsizliği gidermek için bir çalışma yapılabileceğini, ancak bunun af olarak yorumlanmaması gerektiğini vurguladı: “Buradan bir af geliyor değerlendirmesi yapmak doğru değil.”
Mükerrer Suçlara Yeni Düzenleme
Tunç, mükerrer suçlar (tekrar eden basit suçlar) için de açıklamalarda bulundu. Mevcut yasaya göre, ilk kez suç işleyenler cezasının yarısını, ikinci kez suç işleyenler 2/3’ünü, üçüncü kez işleyenler ise cezasının tamamını (4/4) cezaevinde geçiriyor. Bu durum, basit suçlardan hüküm giyenlerin terör veya uyuşturucu suçlularına kıyasla daha uzun süre cezaevinde kalmasına yol açıyor. Bakan, bu konuda şikayetler aldıklarını ve cezaların 3/4’ünü yatma şeklinde bir düzenlemenin ıslahı kolaylaştırabileceğini belirtti. Ancak, bu konuda nihai kararın TBMM’nin takdirine bağlı olduğu ifade edildi.
TBMM ve AK Parti’den Son Açıklamalar
TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, genel af iddialarına yanıt olarak, “Af gibi bir konu şu anda gündemimizde yok” dedi. Ancak, 10. Yargı Paketi’nin infaz düzenlemeleri içerdiği ve cezaevlerindeki doluluğu azaltmayı hedeflediği biliniyor. Paketin Meclis’e sunulmasıyla, partilerin uzlaşması durumunda ortak önerge ile ek düzenlemeler yapılabileceği belirtiliyor. İYİ Parti’nin de benzer bir konuda kanun teklifi sunduğu ifade edildi