2025 yılına damga vuracak önemli bir etkinlik olan dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2025, ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirildi. Fergani Uzay, bu yıl fuarda ilk kez yer alarak, uzay alanındaki yeniliklerini ve projelerini tanıtma fırsatı buldu. Ferapani Uzay Danışmanı Arif Karabeyoğlu, Washington'da yaptığı açıklamada şirketin gelişim süreci ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Fergani Uzay Neler Yapıyor?
Fergani Uzay'ın 2022'de Selçuk Bayraktar tarafından kurulduğunu belirten Karabeyoğlu, şirketin başlangıçta uyduları bir yörüngeden diğerine taşımayı amaçlayan transfer araçları geliştirmek üzere yola çıktığını, Ancak zamanla takım uyduları ve fırlatma araçlarının projeleri arasına dahil olduğunu kaydetti. Karabeyoğlu, Fergani'nin ocak ayında uzaya gönderdiği ilk uydu olan FGN-100-d1'i de hatırlatarak, "Fergani, yaklaşık 2 sene içinde bir uyduyu sıfırdan geliştirip fırlatma başarısını gösterdi" dedi. Karabeyoğlu, şirketin genç kadrosunun yaş ortalamasının 26 olduğunu da vurguladı.

Yeni Projelerle Uzay Seyahatine Nasıl Katkı Sağlayacak?
Fergani Uzay, üzerinde çalıştığı 3 projeden ilki olan takım uyduları ile ilgili detaylar veren Karabeyoğlu, bu uyduların yaklaşık 100 adetle 2000 kilometre irtifalarda çalışacağını belirtti. "Bu projeyle navigasyon, konumlandırma ve haberleşme hizmetlerini geliştirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu. İkinci projesi olan transfer araçlarına da değinen Karabeyoğlu, "Bu kabiliyet dünyada neredeyse hiçbir uydu firmasında yok. Fergani'nin böyle bir avantajı var; kendi uydularını yukarı irtifalara taşıyabiliyor ve bu maliyet etkinliği sağlıyor" dedi.
TÜRKİYE'NİN UZAY MOTORU YIL SONUNDA DENENECEK
Karabeyoğlu, şirketin bir diğer önemli projesinin fırlatma araçları olduğunu belirtti. "Ocak ayında fırlatılan ilk uydu, dönüm noktası oldu. Bu yıl içerisinde başka bir uydu daha fırlatmayı planlıyoruz. Üzerinde geliştirdiğimiz faydalı yüklerle birlikte bu araçları yörünge testlerinden geçireceğiz ve Türkiye'nin yörüngede denenecek ilk büyük uzay motorunu test edeceğiz" dedi. Ayrıca, bu deneyimin uluslararası düzeyde bir ilk olacağına da vurgu yaptı.
Stratejik Özgürlük ve Gelecek Hedefleri
Karabeyoğlu, Türkiye'nin uzay alanında var olabilmesi için gerekli teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Fergani Uzay'ın, bu ihtiyaçları karşılayacak bir firma olduğunu belirten Karabeyoğlu, yakın uzaydaki konumlandırmanın az sayıda firma tarafından yürütüldüğünü ve Fergani'nin önemli bir noktada bulunduğunu aktararak, "Bu konu Türkiye’ye büyük bir stratejik özgürlük sağlayacak" şeklinde konuştu. Gelecek yıllarda daha fazla uydu fırlatmayı ve uydu takımını yörüngeye yerleştirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.