AMCA TUTUKLANDI, WHATSAPP MESAJLARI SİLİNDİ!
Cinayetle ilgili olarak gözaltına alınan isimler arasında, Narin'in amcası Salim Güran da yer alıyor. Yapılan soruşturmada, amcanın telefonundaki WhatsApp mesajlarını ve arama kayıtlarını özel bir uygulama ile sildiği belirlendi. Yine iddialara göre, Narin'in annesi Yüksel Güran da mesajlarını silmiş olabilir. Ancak bu önemli delillere ulaşabilmek için harekete geçen yetkililer, WhatsApp’ın bağlı olduğu Meta şirketine başvurarak silinen mesajları talep etti. Başsavcılık, olayın aydınlatılmasında kritik rol oynayabilecek bu mesajlara ulaşmanın peşinde.
BAŞSAVCILIK WHATSAPP MESAJLARINI İSTEDİ!
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayetle ilgili başlattığı soruşturma kapsamında WhatsApp merkezine başvurarak silinen mesaj ve arama kayıtlarının tekrar temin edilmesi için talepte bulundu. Amca Salim Güran’ın Narin kaybolmadan önce ve kaybolduktan sonra kimlerle, ne şekilde yazıştığı, olayın çözülmesinde önemli ipuçları taşıyabilir. Özellikle, amcanın bu mesajları neden sildiği ve olay gecesi ne tür konuşmalar yaptığı büyük bir merak konusu.
Savcılığın WhatsApp’tan talep ettiği veriler, olayın çözülmesinde kilit rol oynayabilir. WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme sistemi nedeniyle bu mesajlara ulaşmanın mümkün olup olmayacağı ise tartışma yaratıyor.
UÇTAN UCA ŞİFRELEME VE WHATSAPP
WhatsApp, uçtan uca şifreleme politikası gereği mesajların sadece gönderen ve alıcı tarafından görülebileceğini taahhüt ediyor. Şirket, hiçbir mesajın sunucularında tutulmadığını ve üçüncü taraflarla paylaşılamayacağını savunuyor. Bu nedenle sosyal medyada ortaya atılan iddialara göre, Meta’nın savcılığın bu talebine olumlu yanıt vermesi beklenmiyor. Bilgisayar ve teknoloji uzmanı Ali Murat Kırık, "WhatsApp'ın itibar kaybı yaşamamak adına bu mesajları paylaşmayacağını" belirtiyor. Kırık’a göre, platformun bu konuda net bir tavrı var: “Mesajlar şifreleniyor ve sunucularda tutulmuyor. WhatsApp, bu mesajları geri veremez çünkü elinde tutmuyor.” diyor.
Ancak, bir diğer görüşe göre, cihaz elinizdeyse şifreli mesajlara yeniden ulaşmak mümkün olabilir. WhatsApp mesajlarının şifrelenmiş şekilde sunucularda tutulduğu ve sadece o mesajı gönderen ya da alan cihazda çözülüp görülebildiği belirtiliyor. Bu durumda, cihazın adli makamların elinde olması, mesajlara yeniden ulaşma şansı yaratabilir. Şifreleme çözülürse, Meta’nın bu mesajları sunuculardan tekrar cihaza göndermesi yeterli olacaktır. Bu, olayın çözülmesine yardımcı olabilir.
SOSYAL MEDYADA TARTIŞMALAR BÜYÜYOR
Sosyal medyada bu olay büyük bir tartışma konusu haline geldi. Özellikle WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme politikasına rağmen bazı kullanıcılar, dijital platformların aslında verileri topladığı ve depoladığı yönünde şüpheler taşıyor. "WhatsApp'ta ayakkabı alacağınızı yazın, Instagram’a girdiğinizde hemen ayakkabı reklamları karşınıza çıkacaktır." diyen kullanıcılar, Meta’nın veri toplama konusunda şeffaf olmadığını ve gerektiğinde bu verileri paylaşabileceğini savunuyorlar.
Bu iddialar ışığında, WhatsApp’ın bu olayla ilgili mesajları gerçekten saklayıp saklamadığı büyük bir merak konusu. Meta’nın olaya dair tavrı ve gelişmeler, kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Ayrıca köydeki WhatsApp gruplarındaki mesajların da topluca silindiği iddiaları, olayın gizemini daha da derinleştiriyor. Narin’in cenazesinin bile başka bir köyde kılınması, köyde yaşayanlar arasında bu olaya dair önemli bilgiler olabileceğini düşündürüyor.
WHATSAPP MESAJLARI ÇÖZÜLEBİLİR Mİ?
WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme teknolojisi, mesajların sadece gönderen ve alıcı cihazlarında çözülmesine olanak tanıyor. Bu durumda, mesajın şifreli hali WhatsApp sunucularında tutulsa bile, mesajları görebilmek için şifreyi açacak anahtarın cihazda bulunması gerekiyor. Yani, adli makamların elinde mesajı gönderen ya da alan cihaz varsa, şifreli mesajlar çözülüp okunabilir hale getirilebilir. Ancak, WhatsApp’ın bu mesajları doğrudan çözmesi veya paylaşması beklenmiyor.
Bu olay, dijital güvenlik ve mahremiyet konusundaki tartışmaları da alevlendirdi. Birçok kişi WhatsApp’ın gizlilik politikalarını sorgularken, kimi uzmanlar bu tür servislerin aslında güvenli olmadığını ve verilere erişimin mümkün olduğunu iddia ediyor.